Logo Beli obroč Slovenije Društvo za pomoč žrtvam kaznivih dejanj.

Za nujno pomoč pokličite policijo na: 113

NOVICE IN DOGODKI

NE pomeni ne

Objavljeno

NE pomeni NE - tudi v partnerskem odnosu.

Ko slišimo besedno zvezo 'spolno nasilje', si po navadi predstavljamo nasilna dejanja spolne narave, ki se zgodijo v družini ali med neznanci. Redkeje nam pride na misel, da je spolno nasilje kot kaznivo dejanje, ki se ga preganja, lahko storjeno tudi s strani našega partnerja, s katerim smo v romantični zvezi.

Žal je še vedno močno ukoreninjeno zmotno mišljenje, da je spolnost samoumeven del partnerske zveze, v smislu, da smo partnerju vedno dolžni ugoditi želji po spolnosti, ker je to enostavno smatrano kot sestavni del odnosa. Drži, da je to pomemben del partnerskega odnosa, nikakor pa ne drži, da smo dolžni ugoditi vsaki partnerjevi zahtevi po spolnih dejanjih. Naša privolitev je še vedno ključen faktor in njegova pomembnost ne izzveni v odnosu, tudi z leti ne. Spolna dejanja, ki niso v skladu z našo privolitvijo in so izvedena pod psihično ali fizično prisilo, so prav tako huda dejanja spolne zlorabe. Dejanja spolne narave, v katera smo prisiljeni v partnerskem odnosu, so kazniva zloraba naše telesne in osebne integritete.

Spolna zloraba v partnerskem odnosu se lahko tudi skrije in zamaskira v situaciji, kjer se po nenehnem moledovanju in pritisku z željo po spolnosti, partner uda in pristane na spolni akt ter si s tem zagotovi mir pred drugim partnerjem, ki je po navadi slep za to, da je dobil svojo zadostitev neupoštevajoč želje partnerja. Tovrstno vedenje zgolj navidezno deluje kot nenasilno in neproblematično, vendarle pa je poleg spolne zlorabe tudi izjemno čustveno manipulativno in poseže v naš občutek varnosti.

NE je vedno NE, tudi v odnosu z našim partnerjem. Vaše želje, osebne meje in občutek varnosti naj bodo za vas najpomembnejši. V kolikor vas ta zapis spominja na vašo partnersko zvezo, je mogoče dobro, da se zaupate in pogovorite z bližnjo osebo, strokovnim delavcem, lahko pa nam pišete v zasebno sporočilo ali na naš email naslov: beliobroc@gmail.si


Naslednja novica