Logo Beli obroč Slovenije Društvo za pomoč žrtvam kaznivih dejanj.

Za nujno pomoč pokličite policijo na: 113

NOVICE IN DOGODKI

Evropski dan za zaščito otrok pred spolnim izkoriščanjem in spolno zlorabo - 18. november

Objavljeno

Da bo otrok spolno manj ranljiv, priporočamo, da v vzgojo vključite naslednje korake:

1. Čim prej seznanite otroka z deli telesa in se o njih pogovarjajte, uporabljajte dejansko poimenovanje posameznega dela telesa.

2. Naučite ga, da so določeni deli telesa intimni in jih zato lahko vidijo le starši oz. skrbniki.

3. Naučite ga postavljati meje – nihče naj se ne dotika otrokovih intimnih delov, niti naj ga ne sprašuje, če se jih lahko dotakne. Otroka opozorite, da to velja tudi za žgečkanje intimnih delov.

4. Naučite ga, da skrivnosti o telesu in njegovih delih niso sprejemljive, tudi če so v povezavi z igranjem. Vzpodbujajte ga, da vam jih zaupa ter mu zagotovite, da zaradi tega nikoli ne boste jezni nanj.

5. Otrok naj ne dovoli fotografiranja svojih intimnih delov.

6. Otroka naučite, kako naj odreagira v neprijetnih situacijah – naučite ga reči NE, naučite ga, da je pohvalno, da se vam zaupa, naučite ga, da naj v takem primeru čim prej zapusti družbo in se izgovori, da mora na stranišče.

7. Pri starejših otrocih se vnaprej dogovorite za geslo, katerega pomen bo znan le vam. Tako geslo naj otrok uporabi takrat, kadar se v družbi ne bo počutil varnega.

8. Otroka seznanite, da vsa ta pravila veljajo tudi ob stiku z osebami, s katerimi je v dobrih in tesnih odnosih: sorodstvo, družinski prijatelji in njegovi vrstniki.

Vir: Daniels, Natasha, Child Mind Institute, 2021.

Projekt sofinancira Ministrstvo za zdravje RS.


Naslednja novica