Logo Beli obroč Slovenije Društvo za pomoč žrtvam kaznivih dejanj.

Za nujno pomoč pokličite policijo na: 113

NOVICE IN DOGODKI

Dr. Igor Šoltes, novi predsednik humanitarnega društva Beli obroč Slovenije

Objavljeno

V preteklih dneh je izvršni odbor društva Beli obroč Slovenije, Društva za pomoč žrtvam kaznivih dejanj, za novega predsednika društva izbral evropskega poslanca dr. Igorja Šoltesa. 

Dr. Šoltes je pravnik, nekdanji predsednik Računskega sodišča in prvi slovenski pooblaščenec za dostop do informacij javnega značaja. Znan je kot  človek, ki se bori za pravice šibkejših in je vnet zagovornik človekovih pravic. Novi naziv je sprejel z velikim spoštovanjem in odgovornostjo. Prepričan je, da lahko s svojim znanjem in izkušnjami veliko pripomore k delovanju društva, ki so ga pred petnajstimi leti ustanovili državni tožilci z namenom izboljšanja položaja žrtev kaznivih dejanj v slovenskem prostoru.

Ob nastopu nove funkcije je opozoril na to, da gre za področje, kjer kot država naredimo mnogo premalo. V zadnjem času še zlasti bode v oči dejstvo, da močno zamujamo pri prenosu šest let stare direktive o določitvi minimalnih standardov na področju pravic, podpore in zaščite žrtev kaznivih dejanj, zaradi česar je Slovenija že prejela opomin iz Bruslja. »Izredno zaskrbljujoče je, da z implementacijo tako pomembne direktive zamujamo že nekaj let. Ravno žrtve kaznivih dejanj, ki se soočajo z izredno težkimi osebnimi zgodbami in okoliščinami, pa pri tem največ izgubljajo. Kakšno sporočilo kot družba in država dajemo, če ne razumemo nujnosti sprejetja ukrepov, ki bodo tem žrtvam vsaj malo olajšali njihovo težko pot? Ravno zato so še toliko pomembnejše aktivnosti Belega obroča, ki tukaj opravlja veliko delo in osebno si bom prizadeval, da bo tako tudi v prihodnje,« je povedal dr. Šoltes.

Dr. Šoltes si bo prizadeval, da bo društvo Beli obroč Slovenije okrepilo svoje delovanje in pomen, še posebej v sodelovanju s pristojnimi institucijami, zavodi, nevladnimi organizacijami ter mednarodnimi sorodnimi združenji, da bi celostno in složno nudili prepotrebno pomoč in podporo žrtvam kaznivih dejanj.

Želi si, da bi Beli obroč Slovenije, dobil še več podpornikov, predvsem pa več sredstev, ki bi omogočila boljše delovanje in pomoč posameznikom, ki so postali žrtve kaznivih dejanj ter se znašli v začaranem krogu, iz katerega poti  ne najdejo sami. Ne pozabimo, da gre velikokrat za otroke,  ki jim društvo pomaga tako med samimi postopki kot tudi kasneje. Veliko pozornosti bo dr. Šoltes posvečal tudi preprečevanju nasilja ter ozaveščanju o nasilju. Kot družba moramo postaviti na tem področju stroga pravila in ničelno toleranco, saj je vsaka oblika nasilja za razvito družbo nesprejemljiva, je izpostavil novi predsednik društva.


Naslednja novica