telefon: +386 (0)1 430 54 90
GSM: +386 (0)40 772 276
Psihosocialno svetovanje in pomoč
telefon: +386 (0)40 772 276

Otroštvo je tisto, kar kasneje zaznamuje otroke
Višja državna tožilka Vlasta Nussdorfer je ob 200-letnici rojstva danskega pravljičarja H. C. Andersena napisala knjigo Naše deklice z vžigalicami, v kateri piše o žrtvah spolnega, fizičnega in psihičnega nasilja. Avtorica, ki je bila v lanskem letu s strani revije Jana med nominirankami za Slovenko leta, meni, da je prav otroštvo tisto, ki kasneje zaznamuje otroke. Pisati je začela 8. julija 2005, za rok dokončanja pa si je zadala 6. december istega leta, kar je Miklavžev dan in dan obletnice ustanovitve organizacije Beli obroč.

V knjigi je 12 zgodb, ki ponazarjajo 12 mesecev, kolikor je tudi ur na številčnici, 12 ur dneva in 12 ur noči. »S tem sem želela poudariti, da je nasilje prisotno vse mesece, vse dneve, vse ure, torej za nekoga lahko vedno, za nekoga tu pa tam, a vendar prisotno v naši družbi,« je povedala Nussdorferjeva. Ker v zgodbah nastopajo deklice in je tudi sama ženska, je dala zgodbe pokomentirati moškim. Tako je nastalo kar 45 komentarjev znanih in manj znanih moških.

Namen knjige je pravzaprav prikaz različnih oblik nasilja nad majhnimi deklicami ter vse do odraslih žensk, zgodb, ki se jih v večini primera zamolči. Da bi te žrtve lahko računale na pomoč, je potrebno o tem spregovoriti in s tem prepričiti morebitno naslednjo nasilje.

Društvo Beli Obroč je neprofitna organizacija, ki zbira sredstva za žrtve nasilja, sama pa opravlja v njem funkcijo generalne sekretarke. Letos so ustanovili sklad »Plamen dobrote«, v katerega bo šel tudi celoten izkupiček od prodaje knjige, ki sicer stane 3000 tolarjev. Ob tem se za simbolično vrednost prodajajo tudi vžigalice z motivom knjige, načrpana sredstva pa bodo nato porabili za različne oblike pomoči.

Vlasta Nussdorfer je napovedala tudi, da bo pisala tudi o naših dečkih z ulice, v tej knjigi bodo žrtve nasilja moški predstavniki in bo potem skupaj s knjigo Naše deklice z vžigalicami komplet.