telefon: +386 (0)1 430 54 90
GSM: +386 (0)40 772 276
Psihosocialno svetovanje in pomoč
telefon: +386 (0)40 772 276

Gospa Vlasta Nussdorfer, tožilka z velikim srcem za ljudi
V šolskem letu 2010/2011 je na naši šoli začel delovati medijski krožek pod mentorstvom profesorice Mojce Ogorelc, z namenom spoznavanja, ocenjevanja in izdelovanja raznovrstnih medijskih oblik, delovanja medijskih institucij ter medijskih tehnologij. Poseben poudarek pa smo namenili udeleževanju, spremljanju in beleženju različnih dogodkov na lokalni ravni, ki so zanimivi in aktualni za mlade.


S tem namenom smo se dijaki medijskega krožka v torek, 14. septembra 2010, udeležili predavanja gospe Vlaste Nussdorfer, univerzitetne diplomirane pravnice, višje državne tožilke na Vrhovnem državnem tožilstvu Republike Slovenije, predsednice društva Beli obroč Slovenije, ki pomaga žrtvam kaznivih dejanj. Predavanje in predstavitev društva Beli obroč je potekalo v Mladinskem centru Brežice. 
 

 »Pisati o Vlasti Nussdorfer pomeni pisati o dobrih delih in ranjenih ljudeh. O dobrih delih za ranjene ljudi«, so zapisali o njej. Predstavila nam je svoje življenje, od majhne punčke, ki si je želela delati na sodišču, pa vse do sedanjega dela višje državne tožilke. V svoji tožilski karieri srečuje veliko žalostnih usod otrok, ki so prepletene z nasiljem, zlorabami, drogami, alkoholom, pomanjkanjem ljubezni, varnosti in topline. Opravlja funkcijo predsednice društva Beli obroč, ki skrbi za pomoč žrtvam kaznivih dejanj. Pridružuje se tudi Evropskemu forumu za zaščito žrtev. Med številnimi nalogami, ki jih društvo opravlja, so tudi psihosocialna in pravna pomoč žrtvam kaznivih dejanj, preventivno delovanje, zaščita in predstavitev pravic žrtev, materialna pomoč žrtvam in druge naloge. Prav tako je avtorica številnih knjig, v katerih skozi zgodbe opisuje svoje delo, svoja doživljanja in občutke… Med njenimi najbolj znanimi deli so Naši dečki z ulice, Naše deklice z vžigalicami, Vrednote na odru življenja, Abeceda življenja, Naši obrazi in Razmišljanja o življenju. Je polna načrtov in vere v to, da bomo nekega dne ljudje nehali biti nasilni in bomo nesebično pomagali drug drugemu.
»Vsak ima možnost, da ne udari, da ne rani, da ne zlorablja. In če bi se vsi ljudje odločili za pot nenasilja, za dobroto, bi bilo na svetu veliko manj krivic in trpljenja.« Verjame v lepši svet, v prijaznejšo Slovenijo. Verjame, da smo ljudje sposobni spremeniti škodljive vzorce, ki nas vodijo v konflikte, in tudi verjame, da bomo to res naredili. S sočutjem, prijaznostjo in pripravljenostjo pomagati pomoči potrebnim.
Gospa Vlasta nas je očarala s svojo toplino in ljubeznivostjo, zato smo jo povabili na našo šolo. Prijazno se je odzvala našemu povabilu, mi pa se veselimo njenega obiska.
Za medijski krožek ETrŠ zapisale Aleksandra Požun, Sara Beluhan in Vanja Vučajnk, fotografiral je Črt Lipej, pod mentorstvom profesorice Mojce Ogorelc