telefon: +386 (0)1 430 54 90
GSM: +386 (0)40 772 276
Psihosocialno svetovanje in pomoč
telefon: +386 (0)40 772 276

Prva prijazna soba v prostorih Belega obroča Slovenije


Prva prijazna soba Gospod župan Zoran Janković Gospod Dejan Turk, predsednik uprave Simobil, predsednica drušva Vlasta Nussdorfer, gospod župan Zoran Janković Gospod Dejan Turk in gospa Vlasta Nussdorfer Gospa Katarina Kresal in gospa Vlasta NussdorferOb šesti obletnici ustanovitve Belega obroča Slovenije je društvo danes v svojih prostorih na Cigaletovi ulici v Ljubljani odprlo prvo prijazno sobo v prestolnici. Prijazne sobe stroka uporablja za zaslišanje otrok, ki so žrtve kaznivih dejanj. Beli obroč je prijazno sobo odprl s pomočjo donacij, zbranih na letošnjem dobrodelnem Si.mobilovem Žuru z razlogom, in ob podpori Mestne občine Ljubljana. Prostor so slovesno odprli predsednica Belega obroča Vlasta Nussdorfer, ljubljanski župan Zoran Janković in Dejan Turk, predsednik uprave družbe Si.mobil."Ideja o ureditvi in odprtju prijaznih sob za zaslišanje otrok, ki so bili žrtve kaznivih dejanj, v Sloveniji, ni nova. Ko pomisliš na otroke, ki morajo o travmah in ranah otroštva spregovoriti pred uradnimi osebami, se odprejo številna vprašanja in problemi: kje, kako, pred kom in kolikokrat? Zato smo si vsi, ki nam za otroke ni vseeno, vedno želeli, da bodo zaslišani v zanje prijaznem okolju, brez prisotnosti uradnih oseb v službenih oblačilih, ob visoko usposobljenih strokovnjakih, med igro in le enkrat," je ob otvoritvi prve prijazne sobe v Ljubljani dejala Vlasta Nussdorfer, predsednica društva Beli obroč, ki je bilo ustanovljeno na njeno pobudo na Miklavžev večer 5. decembra 2003. Namesto s tradicionalnim otvoritvenim rezanjem traku je Vlasta Nussdorfer otvoritev prijazne sobe simbolno obeležila z igračko Lutr, ki jo je za prijazno sobo podaril Si.mobil. Lik Lutra oz. vidre so v Si.mobilu razvili, da bi pri otrocih zaposlenih na igriv in simpatičen način spodbujali skrb za zdrave in čiste vode.

Pripravljenost za sodelovanje in interes za postavitev prijaznih sob pa so pokazali tudi drugi slovenski župani in centri za socialno delo. Do sedaj so imeli v Sloveniji prijazne sobe le v Radovljici, Krškem, Celju,Trbovljah in Mariboru, le v Radovljici in Krškem pa sta taki, da ustrezata vsem standardom zasliševanja otrok, ki je posneto z videotehniko . V nadaljevanju bodo začele prijazne sobe delovati tudi v Novem mestu, Kopru, Novi Gorici. Prijazna soba v Celju, ki je kot prva odprla svoja vrata pri nas, pa bo dobila sodobnejšo podobo, predvidene pa so otvoritve tudi drugih prijaznih sob v štajerski regiji.

V kazenskih postopkih otroci in mladi nastopajo kot žrtve kaznivih dejanj in zaradi travmatičnih izkušenj težko spregovorijo o dogodkih, ki so jih izjemno zaznamovali. Prostori na policijskih postajah in sodiščih namreč ne nudijo zadostnega občutka varnosti in zaupanja, zato se žrtve težje odprejo za izpoved. Prijazna soba v prostorih Belega obroča Slovenije na Cigaletovi ulici 7 v Ljubljani ustreza visokim standardom zasliševanja. Otrok se bo s strokovnjaki srečal v uradnih prostorih, a ob igri. Zvočni in slikovni zapisi pripovedi žrtve so opremljeni s posebnim žigom, ki potrjuje verodostojnost žrtvine izjave, zato se lahko uporablja za potrebe sodišč. Žrtvi pa je prizaneseno z večkratnimi mučnimi zaslišanji.

V povprečju se:

- vsaki drugi teden se zgodi kaznivo dejanje uboja ali umora;
- vsako uro se pet tatvin;
- vsak dan se kaznivo dejanje zoper spolno nedotakljivost;
- vsak drugi dan kaznivo dejanje zoper spolno nedotakljivost, kjer so žrtve kaznivih dejanj mladostniki;
- vsak drugi dan kaznivo dejanje zoper življenje in telo mladostnika;
- zgodita se dva primera najstniškega nasilja na teden;
- vsakih 18 dni se zgodi en primer kaznivega dejanja zoper življenje in telo mladostnika, kjer osumljeni povzročitelji kaznivega dejanja izhajajo iz družinskega okolja.

(podatki Generalne policijske uprave za leto 2008)

Za ureditev prijaznih sob po Sloveniji bo društvo Beli obroč Slovenije v decembru prodajalo tudi posebne koledarje Vertikal 2010. Društvo Beli obroč Slovenije sprejema tudi povsem namenske donacije na TRR pri NLB d.d. 02222 - 0254527181 (sklic: za prijazne sobe).

Si.mobil se zahvaljuje vsem, ki so prispevali k uspešno izpeljanem Žuru z razlogom, še posebej Mestni občini Ljubljana, ki podpira tovrstne prireditve, DJ Umeku, partnerju dogodka podjetju Samsung, medijskima partnerjema podjetju Europlakat in reviji Cosmopolitan. K uresničitvi projekta pa so pomembno prispevala tudi podjetja Futuristični marketing, Najdi.si, Mediabus, Fini oglasi, tiskarna Eclipse print, G3 spirits, POP TV in številni manjši medijski partnerji. Na letošnjem že 6. Žuru z razlogom je bilo skupaj zbranih kar 30.146,26 EUR.